Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy

Vi fortsätter utveckla elitmiljön för Riksidrottsuniversitetets studenter

06 FEB 2017 08:27
Sedan hösten 2015 har Göteborgs universitet och Chalmers status som Riksidrottsuniversitet. Det ger elitaktiva i distriktet bättre förutsättningar att kombinera elitsatsningen med högre studier.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2017 08:40

Västra Götalands Idrottsförbund har allt sedan starten arbetat för att utveckla de idrottsliga förutsättningarna för RIU-studenterna. 

Stadig tillväxt
Sedan Riksidrottsuniversitet i Göteborg startade sin verksamhet 2015 har antalet elitidrottsstudenter stadigt växt. Nu i början av 2017 är antalet RIU-studenter uppe i 105 stycken. I samtliga fall har deras nationella förbund intygat att de är på landslagsnivå eller har en klar potential att nå dit. Sammanlagt representerar de aktiva 21 olika idrotter. Störst är orientering med 25 aktiva, därefter kommer friidrott och segling med 20.

Många av studenterna har redan nått högsta internationella nivå inom sin idrott. Sex stycken har varit uttagna till OS och 10 av dem fick för några veckor sedan vara med på idrottsgalan och ta emot RF:s elitidrottsstipendium. 

Viktiga samarbetspartners
VGIF har tagit ansvar för att förbättra de idrottsliga förutsättningarna för studenterna, framför allt genom att vi har samordnat den nödvändiga idrottsliga stödapparaten runt dem. Fysiken har på ett fantastiskt sätt ställt upp för RIU-studenterna och gett dem möjlighet träna på Fysikens alla gym i Göteborg. Genom ett samarbete mellan VGIF och IFK-kliniken rehab och Capio Lundby närsjukhus har elitidrottsstudenterna också fått tillgång till en idrottsmedicinsk stödapparat.

VGIF och Göteborgs universitet har tillsammans också gjort det möjligt för RIU-studenterna att genomföra för deras idrott relevanta tester vid Centrum för Hälsa och Prestationsutveckling (CHP). Och studenterna har också i samarbete med Katrinelunds elitidrottsgymnasium fått tillgång till expertkunskap inom styrketräning. Bland annat för att på bästa sätt veta hur de skall kunna ändra träningen utifrån testresultaten.

I samarbete med Carl Fhager och Maria Winckler från MAQS Advokatbyrå ges också studenterna möjlighet till att utbilda sig inom ämnet entreprenörskap för elitidrottare.

Forskning och akademisk utbildning
Förutom möjligheten till flexibla studier för elitidrottare och den runt studenterna uppbyggda elitidrottsmiljön innebär Riksidrottsuniversitetet också en ökad satsning på idrottsspecifik forskning och på en förstärkt akademisk tränarutbildning.

Är du själv elitidrottare och vill kombinera din satsning med studier vid Göteborgs universitet eller Chalmers? Här kan du i så fall läsa mer om hur man går till väga för att bli antagen som elitidrottsstudent vid Göteborgs universitet. Och här finns motsvarande information för Chalmers. Där finns också kontaktuppgifter till ansvarig person på GU respektive Chalmers. Ansökan för att börja studera på universitet från och med höstterminen 2017 skall vara inne senast den 15 april.

Skribent: Ola Jodal

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss