Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Utvecklingsresor mot ett ännu bättre föreningsliv i Skaraborg

02 MAJ 2019 10:35
”Svensk idrott – världens bästa!” – Visst låter det bra? Men vad innebär det att vara världens bästa egentligen? Strategi 2025 ger en del av svaret på den frågan, och idrotten i Skaraborg har tagit sig an utmaningarna med hjälp av Johan Fallby.
  • Uppdaterad: 02 MAJ 2019 10:35

Världens bästa betyder inte nödvändigtvis att producera mängder av världsmästare eller att fokusera på elitsatsningar för barn. Svensk idrott mår bra när barn och ungdomar fortsätter idrotta länge, i föreningar med välutbildade ledare och engagerade föräldrar. Men hur tar vi oss dit?

– Två av de fem utvecklingsresorna som tagits fram i Strategi 2025 är ”Den moderna föreningen engagerar”, som handlar om att ta tillvara på medlemmarnas och föräldrarnas engagemang, och ”Ett stärkt ledarskap”, det vill säga fokus på välutbildade ledare som känner till föreningens värdegrund. Dessa två resor
har Skaraborg lagt lite extra fokus på under 2018, när fem föreningar ‒ Lidköpings FK, Töreboda IK, Råda BK, Skövde IK och Skara HK ‒ åkte med på ”Fallbyresan”.

Fallbyresan i Skaraborg
Johan Fallby är idrottspsykologisk rådgivare, före detta landslagsman i bordtennis, och uppskattad föreläsare. ”Fallbyresan” är en process med målet att utveckla föreningarnas policy. Det blev fyra träffar under våren, med uppföljning under hösten.

‒ Fallbyresorna handlar om att göra något mer övergripande, något som är mer än bara en enstaka inspirationsföreläsning.

Vi som idrottskonsulenter stöttar ju föreningarna, men det blir något annat med en expert, förklarar Andreas Fäger, idrottskonsulent i Mariestad, Töreboda och Gullspång, som arbetat med bland annat Töreboda IK under den här processen.

För en av ledarna som deltog från Lidköpings FK, Jenny Liwell, har resan blivit ett avstamp för något nytt.

‒ Själva processen med Johan är lite som en kick-off. Alla föreningarna har fått samma verktyg, sedan är det upp till varje förening att använda det som passar dem, säger hon.

När Skövde IK, för att ta ett exempel, satsade på att gå igenom sitt värdegrundsdokument, ville Lidköpings FK fokusera på att hitta en metod för att engagera föräldrar och få ut den policy föreningen redan hade till alla aktiva.

”Minimöten” för föräldrar
‒ Vi använde Fallbyresan till att ta fram ”minimöten”, korta träffar för att fånga föräldrarnas engagemang på ett annat plan än att bara sälja lotter, men också för att få god sämja mellan föräldrarna, stärka klubbens policy, få ut vad klubben står för och visa vad vi faktiskt förmedlar till deras barn, berättar Jenny.

‒ Vi ville inte lägga ribban för högt så att det skulle kännas som ”en sak till att göra”, utan mer som en del av vardagen, fortsätter hon.

Så i stället för att planera in ännu fler föräldramöten, bestämde sig Jenny för att använda den tid som ändå mest handlade om att vänta. När barnen duschade efter matcherna, samlades en del av föräldrarna kring en diskussionsfråga, som till exempel ”vad är viktigast för ditt barn inom idrotten”. Det blev fem stycken minimöten under sommarsäsongen i fotbollslaget med tolv- och trettonåringar som Jenny tränar.

‒ På det sättet vet föräldrarna hur tränarna och föreningen tänker och känner sig mer inkluderade. Det kan
vara tidskrävande att satsa på föräldraengagemang, men långsiktigt är det bra för stämningen på läktarna, och förhoppningsvis stannar barnen längre i idrotten när föräldrarna är mer involverade också, säger Åsa Bogren, idrottskonsulent som tillsammans med Ingemar Gustavsson varit med under LFK:s resa.

Jenny håller med:
‒ Jag kan se stor skillnad i förtroendet från föräldrarna och relationen mellan dem. Samåkningen till matcherna går mycket smidigare, till exempel.

LFK:s resa fortsätter
Det tar inte slut där. Nu ska resten av föreningen inspireras av Jennys minimöten, och hon har dessutom blivit invald i Lidköping FK:s styrelse.

Under en gemensam policydag i november fick några av föräldrarna vara med och berätta om minimötena och vad de tyckte, så att de andra ledarna kunde ställa frågor och förstå hur vi hade jobbat. Vi fick så positiv respons, och det kändes gott!

Johan har varit med och tagit fram en utbildningsplan för metoden så att vi ska få fler i föreningen att använda den inför nästa säsong.

‒ Det är nästan exakt ett år sedan vi satte igång, och resan pågår fortfarande, ler Åsa.

‒ Drömmen är att komma ut på Ågårdsvallen och se en massa minimöten överallt! Men det gäller att börja smått och se det lilla, sträva efter målet men låta det ta tid, säger Jenny.

‒ Vi vill engagera folk och folk vill engagera sig, det handlar bara om hur, fortsätter Andreas.

‒ De gamla eldsjälarna som gjorde allting själva kanske måste bytas ut mot ledare som kan delegera och tänka nytt för att involvera föräldrarna, fyller Åsa i och fortsätter: Den moderna ledaren är någon som
Jenny.

Skribent: Lisa Marques Jagemark

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss