Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Team MotoGirls – en unik förening på många sätt

12 DEC 2018 13:25
I ett grått och stilla Stenungsund träffades nyligen medlemmarna i en färgstark, livfull och unik nybildad idrottsförening under en helg. Föreningen Team MotoGirls startades för tre månader sedan med hjälp av SISU Idrottsutbildarna och
  • Skapad: 12 DEC 2018 13:25

Västra Götalands Idrottsförbund och de har redan över 70 förare och en strid ström av anhöriga som ansluter sig till föreningen. En utveckling som saknar motstycke inom idrotten. Som namnet antyder är föreningen först och främst till för tjejer och kvinnor men alla är välkomna.

Innan idrottsföreningen bildades så var de ett team med 11 personer. Det startades ursprungligen av några mammor som ville köra motocross. Gemensamt för dem var också att de har barn med NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men för att kunna ta teamet till en ny nivå och ta större plats så valde de att starta en idrottsförening. De märkte att tjejer inte alltid är eller känner sig välkomna på crossbanorna runt om i landet. Idrottsföreningen Team MotoGirls blev plattformen där tjejer känner sig välkomna, där det finns en gemenskap och där alla tillåts att ta plats oavsett bakgrund.

Men de kör inte bara motocross för att det är roligt. Många i föreningen har eller har en nära relation till någon med NPF och genom föreningen vill de öka kunskapen om NPF och visa att du kan vara med oavsett vem du är. De sprider även information om strukturer och intressanta föreläsningar kring NPF. På sikt är planen att starta samarbeten med andra idrottsföreningar.

En modern förening
Föreningen har medlemmar från olika delar av landet och de driver sin förening via sociala medier. I och med att de inte har någon egen bana eller klubbhus som de behöver lägga tid på så har de istället möjlighet att fokusera på att skapa sammanhållning och lägga tid på varandra något som märktes under träffen. Trots att många av deltagarna aldrig hade träffat varandra innan så var det en familjär, uppsluppen och skön stämning med mycket skratt.

Ida-Maja 13 år en av deltagarna under helgen
Ida-Maja tillsammans med sin pappa Johan

En av tjejerna som var på plats under helgen var Ida-Maja, 13 år, från Mariestad. Hon hade provat många idrotter innan och när hon testade motocross första gången under en prova på dag så var hon fast. Roligast är farten och att det är en stark sammanhållning mellan förarna trots att det är en individuell sport.

På programmet
Träffen inleddes med att Helen ”HP” Persson från Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna berättade om idrotten i Sverige och vilken hjälp den nystartade föreningen kan få. Därefter presenterades idrottens strategi, Strategi 2025, bakgrunden till den samt de fem olika utvecklingsresorna.

Deltagarna fick även prova några övningar utifrån Physical literacy, rörelseförståelse, som lockade till många skratt.

Sedan följde en rad olika aktiviteter. Bland annat genomfördes föreningens första årsmöte, en barn- och ungdomskommitté startades och de jobbade med verksamhetsidé, värdegrund, vision samt vilka verksamhetsområden de ska fokusera på. Under träffens andra dag plockades motorcyklarna fram för att köras på banan i Stenungsund.

Efter en fantastisk start för föreningen med så många nya medlemmar ska det bli oerhört intressant att följa Team MotoGirls fortsatta utveckling.

Läs mer om NPF här
Följ Team MotoGirls genom deras Facebooksida här

Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss