Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Tag chansen till kompetensutveckling inom idrott på akademisk nivå!

03 APR 2018 08:50
Vill du kompetensutveckla dig inom idrott på akademisk nivå finns det till hösten ett flertal möjligheter. Vill du läsa ett helt tränarprogram kan du läsa kandidatprogrammet i Sports Coaching. Dessutom ges kortare fristående kurser inom träningslära,
  • Uppdaterad: 03 APR 2018 08:50

hållbart elitidrottande samt tränings- och matchanalys. Utbildningarna kräver enbart allmän högskolebehörighet och de fristående kurserna är förlagda så att de går att kombinera med ordinarie arbete. Sista ansökningsdag är den 15 april.

Sports Coaching, kandidatprogram, 180 hp
I programmet fokuserar vi på coaching, planering och ledning av idrott, idrottare och lag i alla åldrar och på alla kunskapsnivåer. Du deltar i teoretiska och praktiskt baserade lärandeupplevelser som främjar och uppmuntrar analys och kritisk reflektion av samtida coaching-praxis. Vidare utvecklas din kompetens och kunskap inom ledarskap, relationsbyggande och vetenskapligt arbete. Du får en förståelse för de grundläggande principerna för idrottsvetenskap och hållbar utveckling inom tränaryrket.

Tränings- och matchanalys, 7,5 hp
Kursens huvudinnehåll är prestationsutveckling inom lagidrotter, främst fotboll, och med särskilt fokus på hur GPS-teknik (Catapult Sports S5) kan användas för individ såväl som lag i prestationsutvecklande syfte. I kursen redogörs för utformning av belastnings- och kravprofiler inom lagidrott baserade på mätningar i tränings- och tävlingssammanhang. Detaljerade analyser av idrotten och individen genom systematiserad GPS-kunskap respektive fysiologisk kunskap, bildar utgångspunkt för träningsplaneringar och taktiska dispositioner av laget – och detta utgör fokus i kursen. I kursen integreras föreläsningar, diskussioner och redovisningar med egen experimentell träningsplanering.

Hållbart elitidrottande, 3 hp
Kursen vänder sig till tränare och aktiva inom elitidrott. Det övergripande syftet med kursen är att deltagarna skall få en förståelse för, och kunskap om, faktorer med betydelse för ett hållbart elitidrottande. Detta görs ur ett tvärvetenskapligt perspektiv där sociala, psykologiska, medicinska och fysiologiska aspekter belyses. Här ingår bland annat teman som coaching: goda miljöer - relationer mellan tränare och aktiva, stress, överträning och skador samt kost.

Träningslära, 7,5 hp
Grundläggande idrottsliga egenskaper som snabbhet, koordination, rörlighet, styrka och uthållighet behandlas ur ett träningsperspektiv. Fysiologiska frågeställningar av betydelse för idrottsutövande står i centrum, men även vissa idrottspsykologiska och biomekaniska frågeställningar behandlas. Idrottens test- och mätmetoder presenteras översiktligt.

Skribent: Ola Jodal

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss