Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Seminarier för att nå ännu bättre idrottsprestationer

03 APR 2018 09:16
Under våren fortsätter SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med Göteborgs universitet och Katrinelunds Elitidrottsgymnasium att erbjuda kostnadsfria föreläsningar om prestationsinriktad idrott.
  • Skapad: 03 APR 2018 09:16

Vårens återstående föreläsningar handlar Snabbhetsträning och om Hur kan vi hjälpa elitidrottande ungdomar att hantera pubertetsåren. De äger rum den 12 april respektive 30 maj.Föreläsare på nästa föreläsning är Håkan Andersson. Han är Sveriges och en av världens mest kunniga tränare i kort sprint. Han har bland annat tränat Torbjörn Eriksson (före detta svensk rekordhållare 200m) och Peter Karlsson (svensk rekordhållare 100m). Håkan har också arbetat med snabbhet och styrka för Svenska Olympiska Kommittén och dessutom hjälpt engelska Premier League-laget Bolton Wanderers, svenska fotbollslandslaget och svenska basketligans Sundsvall Dragons.

Håkan kommer, utifrån sin kunskap och erfarenhet, prata om hur snabbhetsträning skall bedrivas. Både om det handlar om att bli snabbare för att prestera i en maximal insats (t ex sprintlöpning och simning) men också när det handlar om att bli snabbare vid upprepade sprintinsatser (t ex lagbollsporter). Läs mer och anmäl dig här senast den 6 april.

Den 30 maj kommer vi också genomföra en föreläsning om hur vi inom idrotten kan hjälpa elitidrottande ungdomar att hantera puberteten. Tonårstiden och puberteten är en väldigt avgörande tid för en ung idrottare med elitambitioner. Samtidigt beskrivs den perioden av aktiva och tränare ofta som utmanande och problematisk. Under denna föreläsning kommer Astrid Schubring, utifrån sin forskning, berätta om vilka psykosociala utmaningar de aktiva ställs inför under puberteten och framför allt hur förbund, föreningar, tränare och föräldrar kan stödja unga aktiva under denna känsliga period för att uppnå en hållbar elitidrottskarriär.

Föreläsare Astrid Schubring är forskare vid Institutionen för Kost och Idrottsvetenskap (IKI) vid Göteborgs universitet. Hennes forskning är framför allt inriktad på sociala perspektiv på idrottsaktivas hälsa, hållbar karriärutveckling för elitidrottare och system för talangutveckling.

Föreläsningen kommer att ske på engelska. Alla intresserade är varmt välkomna men vi vänder oss särskilt till alla som är involverade i utvecklingen av unga aktiva med elitambitioner. Läs mer och anmäl dig här senast den 23 maj.

Båda föreläsningarna kommer att äga rum i A-huset på Pedagogen i Göteborg med start klockan 18.00.

Skribent: Ola Jodal

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss