Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Hanna Johansson

Så stöttade VG-idrotten de nyanlända

2017-10-20 16:22
Idrottsföreningarna i distriktet har gjort många insatser för att integrera och skapa aktiviteter för nyanlända. Det visar vår sammanställning av integrationsprojekt under 2016.
  • Uppdaterad: 2017-10-20 16:38

– Idrottsföreningarna har tagit ett stort ansvar i integrationsfrågan, säger Bengt Palmér, integrationskoordinator vid Västra Götalands Idrottsförbund.

Vi har gjort en sammanställning av de integrationsprojekt som under 2016 beviljades stödmedel av organisationen. Föreningarna har kunnat ansöka om pengar för insatser som underlättar för nyanlända att bli en del av gemenskapen i samhället.

– Vi har sett mängder av bra initiativ förverkligas, alltifrån prova-på-aktiviteter till införandet av nya träningsgrupper, säger Bengt Palmér.

”Föreningar inom olika idrotter har ställt upp”
Drygt 3,6 miljoner kronor betalades ut till beviljade projekt under 2016. Av länets 49 kommuner hade 37 stycken inkluderingsprojekt, där totalt 133 föreningar gjorde en insats genom att tillsammans genomföra 164 projekt. Över 9 000 barn och ungdomar deltog i föreningsprojekten.

– Fotbollen är den idrott som har haft klart flest projekt. Men det finns en mångfald av föreningar inom olika idrotter som verkligen har ställt upp, säger Palmér.

Fokus på långsiktighet
Den statistiska sammanställningen, tillsammans med efterföljande analys, ligger nu till grund för Västra Götalands Idrottsförbunds fortsatta satsningar på inkludering.

Under 2015 och 2016 var ett av målen att snabbt skapa aktiviteter för de många barn och ungdomar som kom till Västra Götaland. Fokus för idrotten i distriktet är nu att, tillsammans med föreningarna, säkra långsiktiga och hållbara lösningar.

– De gångna åren har det öppnats upp många platser för nyanlända inom idrotten. Målet nu är att säkerställa att de blir kvar, samtidigt som vi vill stötta fler föreningar att skapa inkluderande idrottsmiljöer.

Inkludering – ett brett begrepp
Under Riksidrottsmötet i Karlstad, 19-21 maj 2017, beslutade idrottsrörelsen om Strategi 2025 – en gemensam vision för framtidens idrott. I den strategin ingår bland annat utvecklingsresan ”Inkluderande idrott för alla”.

– För oss inom idrottsrörelsen handlar begreppet inkludering om så mycket mer än integrationsfrågan. Vi vill skapa idrottsmiljöer och verksamheter där alla känner sig välkomna, inte minst de som idag på ett eller annat sätt står utanför idrotten, eller de som har valt att inte idrotta i förening.

 

FAKTA: Inkluderingsprojekt 2016 

Antal föreningar med inkluderingsprojekt: 133

Antal projekt: 164

Totalt beviljade stödmedel: 3 680 082 kronor

Antal deltagande nyanlända barn/ungdomar: 9 083

Antal olika idrotter: 29

  • Det har varit lättare att nå fram till pojkar. Vi har sett att vi behöver bli bättre på att involvera vuxna för att kunna aktivera fler tjejer.
  • Många av aktiviteterna har som syfte att sänka trösklarna och är i form av ”prova på aktiviteter” där alla får vara med utan föranmälan.
  • Idrottens arbete har utvecklats från fokus på aktiviteter till mer av verksamhets- och föreningsutveckling.
  • I strävan mot att göra idrotten mer inkluderande behöver idrotten utvecklas där tävlingar och matcher inte är så centrala.
  • Det är viktigt att föreningarna lyckas att utforma aktiviteter som stimulerar till ett långvarigt deltagande.

Mer information
Bengt Palmér, integrationskoordinator Västra Götalands Idrottsförbund
E-post: This is a mailto link
Telefon: 010-476 41 30

Läs även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson om Idrottens arbete med inkludering.

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss