Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Nå ännu bättre idrottsprestationer

08 FEB 2018 09:07
Under våren fortsätter SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med Göteborgs universitet och Katrinelunds Elitidrottsgymnasium att erbjuda kostnadsfria föreläsningar om prestationsinriktad idrott.
  • Uppdaterad: 08 FEB 2018 09:07

Vårens tre föreläsningar handlar om Träning och hormoner hos idrottande kvinnor, Snabbhetsträning och Hur elitidrottande ungdomar hanterar puberteten. De äger rum den 28 februari, 12 april respektive 30 maj. 

Vårens första föreläsning handlar om träning och hormoner hos idrottande kvinnor. Ett ämne som fått allt mer uppmärksamhet den senaste tiden. Vi har i dag kunskap om fysiologi och anatomi som är specifik för kvinnor och som är viktig att ta fasta för att maximera prestation och minska skaderisken. Att periodisera sin träning efter menstruations/p-pillercykeln kan till exempel leda till att träningen blir mer effektiv samtidigt som det kan motverka kvinnospecifika hälsokonsekvenser.

Föreläsare är Lisbeth Wikström-Frisén. Hon är medicine doktor inom Idrottsmedicin vid Umeå universitet och disputerade under 2016 med inriktning mot träning och hormoner hos idrottande kvinnor.

Läs mer och anmäl dig här senast den 22 februari.

Föreläsare på vårens andra föreläsning är Håkan Andersson. Han är Sveriges och en av världens mest kunniga tränare i kort sprint. Han har bland annat tränat Torbjörn Eriksson (före detta svensk rekordhållare 200m) och Peter Karlsson (svensk rekordhållare 100m). Håkan har också arbetat med snabbhet och styrka för Svenska Olympiska Kommittén och dessutom hjälpt engelska Premier League-laget Bolton Wanderers, svenska fotbollslandslaget och svenska basketligans Sundsvall Dragons. Han är docent i träningslära vid Universitetet i Stavanger.

Håkan kommer, utifrån sin kunskap och erfarenhet, prata om hur snabbhetsträning skall bedrivas. Både om det handlar om att bli snabbare för att prestera i en maximal insats (t ex sprintlöpning och simning) men också när det handlar om att bli snabbare vid upprepade sprintinsatser (t ex lagbollsporter).

Läs mer och anmäl dig här senast den 5 april.

Den 30 maj kommer vi också genomföra en föreläsning om hur elitidrottande ungdomar hanterar puberteten. Föreläsare då kommer att vara Astrid Schubring, forskare vid Göteborgs universitet.

Alla föreläsningarna kommer att äga rum i A-huset på Pedagogen med start klockan 18.00. 

 

Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss