Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Hanna Johansson

Ministern på besök i Angered: "Imponerad"

22 FEB 2019 17:20
Idrottsministern Amanda Lind (MP) gästade på fredagen Göteborg och VG-idrottens projekt för folkhälsa, integration och stärkt föreningsliv: Street Games. – Jag är imponerad över verksamheten, säger Lind efter besöket hos föreningsidrotten i Angered.
  • Uppdaterad: 22 FEB 2019 17:20

Västra Götalands Idrottsförbund hade nöjet att ta emot Amanda Lind (MP), den nya regeringens kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor. Under en intensiv vistelse i Göteborg passade ministern och hennes medarbetare på att stifta bekantskap med idrotten i Angered – en kulturrik stadsdel men också ett av stadens socioekonomiskt mest utsatta områden.

Gemensamma utmaningar
Idrottsministern välkomnades först in i kulturhuset Kulturatoms lokaler där Christer Östholm, ordförande för Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, inledde med att berätta om de båda organisationernas uppdrag som företrädare och utvecklare av föreningsidrotten. Östholm ledde sedan över på dagens tema: idrotten som motor för inkludering och folkhälsa.

– Många idrottsföreningar tar ett stort ansvar för integrationen, säger han. Men vi ser också att det är många föreningar här som kämpar för att rekrytera och behålla aktiva och ledare.

En del av lösningen
Projektet Street Games är en av de verksamheter runt om i distriktet som VGIF och SISU bedriver för att stärka föreningsidrotten i områden där den annars är svagare än på andra ställen. Angered är ett sådant område och en av sju stadsdelar i Göteborg där Street Games finns.

Verksamheten går ut på att stärka den lokala idrotten, bland annat genom att anordna större evenemang med prova-på-aktiviteter där föreningarna deltar och på så vis kan locka nya medlemmar.

Ari Amin är samordnare för verksamheten och tillsammans med kollegan Beata Gullberg presenterade han konceptet under idrottsministerns besök.

– Man kan förenklat säga att vi arbetar i tre olika steg. Först hjälper vi till med ”rekrytering” av nya aktiva, sen gäller det att ”behålla” dem genom utbildning av ledare och därefter kan man fokusera på ”utveckling” av föreningen, säger Ari Amin.

"Ett fint exempel"
Ministerbesöket avslutades hos Street Games-samverkande Angereds IS som stolt öppnade upp dörrarna till Angered Arena där det pågick ett träningspass för sektionsföreningens idrottare med funktionsnedsättning.

Amanda Lind kunde sedan resa vidare med en hel del nya intryck i portföljen.

– Jag är imponerad över Street Games verksamhet, säger hon och fortsätter.

–  Det är ett fint exempel på hur man kan jobba med att göra idrott tillgängligt för fler och hur idrotten bidrar till möten, glädje och gemenskap.

På bilden: Idrottsminister Amanda Lind (t.v.) i samspråk med Street Games-ledaren Abdinaser Bashir Muse och Angereds IS ordförande Roland Ladestam. Foto: Hanna Johansson

FAKTA: Street Games i siffror (2018)

- 7 stadsdelar i Göteborg
- 42 samverkande föreningar
- 450 aktivitetsledare
- 23 000 deltagare i årets evenemang

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss