Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ledarskap i fokus för kommunerna

09 NOV 2018 16:10
En stor samsyn kring gemensamma mål, möjligheter och utmaningar. Det präglade fredagens dialogmöte i Uddevalla där VG-idrotten samlade kommunerna i Fyrbodalsområdet. Tema för dagen var ett stärkt ledarskap.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2018 16:10

Idrottsledare spelar stor roll för barn och ungas uppväxt, för föreningslivets utveckling och inte minst som en positiv kraft i samhället – bland annat för folkhälsa, integration och demokrati. Men i ledarskapet ligger också ett stort ansvar och många ledare möter idag helt andra förväntningar än för bara 20 år sedan. Det räcker inte att göra ”som man alltid har gjort” inom idrotten.

Aila Ibanez Mengüc, verksamhetsutvecklare inom Riksidrottsförbundet, inledde fredagens program på Bohusgården med ett samtal om idrottsrörelsens bild av det moderna ledarskapet.

– De idrotter som kommit längst och utvecklat en ny syn på träning och tävling ställer också högre krav på sina tränare och ledare. De vill att de ska se till den enskilda individens behov, säger hon.

– Ska man träna sjuåringar måste man också veta hur sjuåringar fungerar. Det funkar inte att säga ”jag vet hur man spelar fotboll”.

Den personliga utvecklingen för de aktiva, tillsammans med ett mer långsiktigt och hälsomedvetet tänkande (bortom resultat, serietabeller och vem som gör flest mål i 13-årslaget) hör idag till idrottsrörelsens självklara byggstenar.

Kommunerna viktig medspelare
Idrottsledarnas möjligheter att göra ett bra jobb är avhängigt både tillgången till utbildning och de förutsättningar det lokala föreningslivet ges av kommunerna. Därför ser Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna ett stort värde i en bra dialog med politiker och tjänstemän.

Och fredagens temadag var välbesökt. Ett 30-tal representanter för 15 olika kommuner, från Bengtsfors i norr till Stenungsund i söder, medverkade till konstruktiva samtal under ledning av lokala SISU-konsulenter. Nästa steg blir nu att konkretisera med aktiviteter på lokal nivå i respektive kommun.

"Erbjud alla aktiva en ledarutbildning"
Föreningsidrott bygger på att göra bra saker tillsammans. Det gäller även i förhållandet mellan idrott och kommun, menar Kurt Dahlberg, fritidsansvarig i Strömstads kommun.

– Idrotten är en samhällsbyggare och ledarskapet är enormt viktigt. Tillsammans borde vi erbjuda alla föreningsaktiva en utbildning i att vara ledare, säger Dahlberg.

Under fredagskvällen och lördagen fortsatte utvecklingsarbetet kring ledarskap tillsammans med lokala föreningar.

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss