Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lärorik och inspirerande Englandsresa

07 JUN 2018 14:42
13 förväntansfulla, ivriga och nyfikna deltagare från Street Games Göteborg, Sports For You och VG-Idrotten åkte nyligen till Birmingham med omgivningar för att inspireras och lära sig mer om StreetGames olika projekt kring rekrytering av tjejer till
  • Uppdaterad: 07 JUN 2018 14:45

idrotten samt hållbara idrottsmiljöer.

Med över 100-års erfarenhet av integration i bagaget finns det mycket att lära av England. Mer än 3.5 miljoner barn lever i fattigdom och färre än 25 procent kommer upp i rekommenderad tid för rörelse per dag i England. Landet har stora utmaningar och StreetGames som startades 2007 är en av åtgärderna för att få barn och ungdomar i rörelse. Organisationen ska hjälpa till att göra områden hälsosammare, säkrare och mer framgångsrika. Ledorden för StreetGames är idrott till rätt pris, på rätt plats, på rätt sätt, i rätt tid och av rätt personer.

Den engelska modellen
Under två dagar på plats fick gruppen besöka en rad olika projekt. Inledningsvis fick vi en presentation om hur organisationen var uppbyggd i landet och förklarat för oss hur den engelska modellen fungerar där mycket av de medel de har att tillgå kommer från donationer från privatpersoner och företag. Vissa projekt finansierar även av landets sockerskatt där skattepengarna går direkt tillbaka in i olika hälsoprojekt. För att vi skulle hinna besöka så många projekt som möjligt delades vi in i tre mindre grupper.

På plats på StreetGames kontor i Manchester
Tryggve (t.h.) och Josh från StreetGames på kontoret i Manchester

Studiebesök
Några av de satsningar som StreetGames bedriver är Club 1, Park Lives och Training Academy
Precis som i Sverige tränar många på egen hand istället för i förening. I projektet Club 1 satsar de på ungdomar i åldern 14-25 år från socialt ekonomisk svaga områden. De tillhandahåller en rad olika idrottsformer som ungdomarna kan träna själva samtidigt som de kan vara en del av grupp exempelvis gymaktiviteter, simning och löpning.

En annan satsning är Park Lives som erbjuder fria träningstillfällen i de lokala parkerna. Totalt finns det över 50 olika träningsupplägg att välja på runt om i landet. Förutom att projektet fått fler att röra på sig och förbättrat sin hälsa så har satsningen också lett till ökat ekonomiskt stöd till parker och grönområden i landet.

StreetGames bedriver även ledarutbildningar där man på ett enkelt sätt bland annat får lära sig att hålla i olika träningsaktiviteter, coacha andra samt möta de förväntningar som ungdomar som de ska möta kan ha. Sedan 2011 har de genomfört över 2 000 utbildningar med över 25 000 deltagare.

Street Games GÖteborg på plats i Birmingham
Street Games Göteborg spanar ut över Birmingham från bibliotekets tak.

Några andra projekt vi besökte var:

Sport4life som jobbar med att få in ungdomar i åldern 12-29 år på arbetsmarknaden genom ett idrottsrelaterat utbildningsprogram.

Sähëlï hub som stödjer kvinnor att nå ett minimum av 30 minuters fysisk aktivitet varje dag genom en rad olika aktiviteter som leder till rörelse och aktiv hälsa. Vid dessa aktiviteter skärmas lokalerna av så att muslimska kvinnor med slöja kan delta.

Benson community football project där vem som helst i åldern 9-15 år kan komma och spela fotboll tre gånger i veckan. De delas upp efter tjejer och killar och spelar i en timme.

Active Black Country som anlitar coachingföretag för att anordna fysiska aktiviteter i skolorna då det är lite idrott på schemat. Projektet finansieras av sockerskatten.

Aston Villa Ramadan league, en fotbollsliga som Aston Villa startat tillsammans med Birmingham FA. I ligan spelar man matcher mellan kl. 24 – 02.00 vilket möjliggör att de som firar ramadan kan delta.

Aston Villa Wildcats – girls football club där de ger tjejer i åldern 5-11 år möjlighet att spela fotboll och vara med i olika aktiviteter i en miljö som bara är för tjejer. Här kan tjejer utan större erfarenhet av att spela fotboll vara med utifrån sina egna förutsättningar.

Del av gruppen hos fotbollsklubben Aston Villa
Delar av gruppen hos Aston Villa för att ta del av deras sociala projekt samt hur de rekryterar tjejer till idrotten.

Erfarenheter
Även om samhället är uppbyggd på ett annat sätt och förutsättningarna i England och Sverige skiljer sig åt så finns det mycket inspiration, kunskap och idéer att hämta härifrån då de har kommit långt i sina olika projekt för att göra livet bättre för barn och ungdomar.  

Precis som hos oss råder anläggningsbrist och de passar då på att använda parker, grönområden och spontanidrottsplatser för att kunna bedriva idrott. Vill vi få fler att idrotta och röra på sig spontant behöver det finnas öppna ytor som är tillgängliga. Det är även viktigt att göra som gör i de olika projekten där de anpassar sig efter vad målgrupperna vill och tar idrotten till dem, på lämplig tid och plats istället för att barn och ungdomar ska behöva transportera sig över stora områden för att få idrotta.

Efter ett par inspirerande, roliga och lärorika dagar fulla med intryck gäller det nu att anpassa och implementera de idéer som snurrar i huvudena till de förutsättningar som råder på hemmaplan. Vi var alla nöjda med de fantastiska dagarna vi fick och hoppas kunna åka tillbaka snart igen.  

Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss