Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: LENNART MNSSON

Klubben som bestämt sig för mer jämställdhet

08 MAR 2018 09:55
Efter att ha synat sin egen organisation bestämde sig den anrika boråsklubben Mariedals IK för att jämställdheten måste bli bättre. Nu inleds ett samarbete med en tidigare världsmästare för att skapa ett positivt exempel.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2018 11:51

Det är Borås Tidning som på Internationella kvinnodagen 8 mars skriver om samarbetet mellan Mariedals IK, Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna samt den inom orientering så meriterade Marita Skogum (sex gånger världsmästare och tidigare förbundskapten), numera kommunikolog och anlitad som konsult för insatsen hos MIK.

Granskning ledde till handling
När tidningen i fjol granskade jämställdheten i den lokala föreningsidrotten var Mariedals IK den klubb med mest slagsida i styrelsen – tolv män och noll kvinnor. Det fick ordföranden Anders Nilsson att kontakta VGIF/SISU för att söka ett samarbete.

– Jag förklarade att vi hade försökt få med fler kvinnor, men att vi hade kört huvudet i väggen, säger Nilsson till BT.

Lösningen blev ett pilotprojekt finansierat av VG-idrotten. Marita Skogum har anlitats som konsult och nu ska hon lotsa Mariedal, som har både fotboll och bordtennis på schemat, mot målet att nå mer framgång genom ökad jämställdhet. Helt i linje med idrottsrörelsens långsiktiga förbättringsarbete Strategi 2025.

"Föreningens initiativ"
Per Jagemark, verksamhetsledare för VGIF/SISU i Sjuhärad, hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet så att fler satsar mot en verksamhet med lika förutsättningar och samma möjlighet att påverka för båda könen.

– Det här är extra roligt eftersom initiativet kommer från föreningen. Vi kan alltid finnas där och vara ett stöd och ge kunskap åt idrotten, men jobbet måste göras i styrelserummet, i klubbstugan och i omklädningsrummet, säger han.

 

Vill du och din förening också arbeta med jämställdhet, kontakta din lokala idrottskonsulent här.

Utbildning i jämställdhet hos SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland (10 april, Göteborg), klicka här.

Läs hela artikeln i Borås Tidning här.

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss