Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: PER GROTH

Idrotten står upp för öppenhet och demokrati

2017-09-26 10:54
Demokrati, inkludering och allas rätt att vara med är givna delar av svensk idrotts värdegrund. Därför kommer Västra Götalands Idrottsförbund delta i fredagens manifestation för demokrati i Göteborg. Vi ser gärna föreningar och förbund följa med.
  • Uppdaterad: 2017-09-26 10:54

Lördagen den 30 september väntas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrera i Göteborg. Det ger oss anledning att påminna om den värdegrund som svensk idrott gemensamt kommit överens om och som all verksamhet ska utgå ifrån. Vi välkomnar också idrottsföreningar och specialdistriktsförbund i Västra Götaland att göra oss sällskap i den manifestation som anordnas fredagen den 29 september (dagen före NMR:s demonstration) på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Värdegrunden
Svensk idrotts värdegrund vilar på fyra grundpelare:

  • Glädje och gemenskap
  • Demokrati och delaktighet
  • Allas rätt att vara med
  • Rent spel

Allas rätt att vara med är en central del av värdegrunden. Alla har inte bara rätt att vara med utan ska också kunna känna sig välkomna. Det gäller samtliga diskrimineringsgrunder; kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Idrotten är politiskt obunden
Idrottsrörelsen är dessutom partipolitiskt neutral och ingen ska uteslutas eller behöva känna sig ovälkommen på grund av politisk uppfattning. Samtidigt har värdegrunden alltid överordnad betydelse. Den står vi för, också gentemot rörelser eller personer som inte delar den.

Fredagens manifestation för öppenhet och demokrati hålls på Gustav Adolfs torg klockan 17-18. Manifestationen har godkänts och erhållit tillstånd av Polisen. Som arrangörer står sex partier (S, MP, M, L, KD och V) från kommunstyrelsen i Göteborgs stad.

Vi medverkar för att stå upp för våra egna värderingar inom idrotten, säger Johan Gadd, distriktsidrottschef för Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Vi ser gärna att vi får sällskap av föreningar, förbund och enskilda medlemmar inom idrottsrörelsen. Kom gärna i dina klubbfärger.

Läs mer om manifestationen på Facebook eller i Göteborgs-Posten
Verksamheten inom den svenska idrottsrörelsen utgår från idéprogrammet Idrotten vill.

Mer information:
Johan Gadd 
Distriktsidrottschef Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna 
This is a mailto link
Tel: 070-926 58 72

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss