Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: PETTER ARVIDSON

Högskolan Väst blir Elitidrottsvänligt lärosäte

2017-12-01 11:26
För att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft görs en utökad satsning med ytterligare Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten. Göteborgs Universitet ihop med Chalmers samt nytillskottet Högskolan Väst tillhör vinnarna.
  • Uppdaterad: 2017-12-04 10:51

Att kunna kombinera elitidrottssatsning med studier skapar möjligheter för ett meningsfullt idrottande och en smidigare övergång till en civil karriär samtidigt som idrottsprestationerna blir ännu bättre.
– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ger fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

Bättre förutsättningar i Väst
Mittuniversitetet Östersund och Halmstad högskola tillsammans med Malmö högskola får möjlighet att bli Riksidrottsuniversitet från och med 2018. Ytterligare tre högskolor erbjuds att bli Elitidrottsvänliga lärosäten. Ett av dessa är Högskolan Väst.
– Satsningen på Riksidrottsuniversitetet vid Göteborgs universitet och Chalmers har varit väldigt lyckad. Det känns väldigt bra att fler västsvenska elitidrottare nu får chansen att kombinera sin elitsatsning med akademiska studier, säger Ola Jodal, elitsamordnare på Västra Götalands Idrottsförbund.

Mittuniversitetet Östersund och Halmstad högskola i samarbete med Malmö högskola får möjlighet att bli Riksidrottsuniversitet från och med 2018. Möjligheten att bli Elitidrottsvänliga lärosäten från och med 2018 erbjuds till Blekinge Tekniska högskola, Högskolan Kristianstad, Mälardalens högskola och Högskolan Väst. 
– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera, säger Peter Mattsson, idrottschef Riksidrottsförbundet.

Anpassade studier
I satsningen ingår också akademisk tränarexamen och praktiknära forskning som bidrar till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar och bättre stöd till aktiva. Dessutom är Sverige och Riksidrottsförbundet först i Europa med att ta fram nationella riktlinjer för att underlätta för elitidrottares dubbla karriärer.
– Anpassningar för elitidrottare kan handla om att en tio veckors praktik delas upp i kortare perioder eller att som Lina Strand, landslagsorienterare och nyligen utexaminerad från Göteborgs Universitet, kunna följa seminarier via videolänk för att inte missa viktiga delar av studierna under landslagsläger, förklarar Peter Mattsson, idrottschef, Riksidrottsförbundet.

I satsningen ingår också akademisk tränarexamen och praktiknära forskning som bidrar till bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar och bättre stöd till aktiva.

Fortsättning för RIU i Göteborg
Tidigare Riksidrottsuniversitet är Gymnastik- och idrottshögskolan tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, Göteborgs universitet tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola och Umeå universitet och dessa erbjuds möjlighet att fortsätta.

Tidigare Elitidrottsvänliga lärosäten som erbjuds möjlighet att fortsätta är Högskolan Dalarna, Högskolan Jönköping, Karlstad universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Mälardalens högskola, Uppsala universitet och Örebro universitet.

– Att Göteborgs universitet och Chalmers får fortsatt förtroende som Riksidrottsuniversitet är väldigt viktig för idrotten i distriktet. Nu får vi fyra år på oss att utveckla den verksamheten ytterligare, säger elitidrottssamordnare Ola Jodal.

FAKTA
Riksidrottsuniversitet: Ett Riksidrottsuniversitet (RIU) arbetar med att utveckla svensk idrott på uppdrag av och i samverkan med Riksidrottsförbundet och olika specialidrottsförbund. Riksidrottsförbundets nominering av RIU ges till ett begränsat antal lärosäten. Den nationella modellen för RIU innehåller fyra utvecklingsdelar:

1. Särskilda utbildningssatsningar. 2. Möjlighet för elitidrottare till anpassade universitetsstudier.3. En miljö som möjliggör satsning på elitidrott.4. Samverkan mellan idrottsrörelsen och lärosätet avseende praktiknära idrottsforskning.

Elitidrottsvänliga lärosäten: Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ingår i ett sammanhållet system med den nationella modellen för RIU. Gemensamt för alla EVL är att de erbjuder en god miljö för elitidrott och studier genom hjälp med individuellt anpassade studier. Arbetet sker i samarbete med RF och Specialidrottsförbunden.

För mer information kontakta:
Ola Jodal, Samordnare Högskola/universitet och elitidrott Västra Götalands idrottsförbund
070-926 58 72

Läs mer
Elitidrott och utbildning

Lina Strand, orienterare, först att ta examen på RIU i Göteborg

Skribent: Ola Jodal

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss