Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hjälp med bokföring underlättar för kassören

03 APR 2018 09:56
Vi hjälper idrotten med tjänster inom bland annat bokföring. Det ger ordning och reda i ekonomin – och föreningarna får mer tid till annat. "Det ger en enorm trygghet", säger Jan Larsson, kassör i Bohus IF.
  • Uppdaterad: 03 APR 2018 09:59

Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna ser ett ökat behov inom idrotten av administrativt stöd i olika former. Till exempel märks en utveckling där idrottsföreningar allt oftare har svårighet att tillsätta posten som kassör.

Distriktsidrottsförbundet kan inte ersätta kassören i föreningen, men för att underlätta hennes/hans roll erbjuder vi bokföringstjänster som föreningar och förbund får till en rimlig kostnad.

"Kunnande och stor erfarenhet"
Jan Larsson har sedan ett år tillbaka uppdraget som kassör i Bohus IF, en förening med friidrott och bordtennis i Ale kommun. Han menar att ekonomiservicen och kontakten med VG-idrottens anställda bidrar till en säkrare och bättre ekonomihantering.

– Det ger en enorm trygghet att veta att man kan få hjälp när man behöver det. Efter att jag har konterat våra fakturor efter bästa förmåga kan jag sätta mig och gå igenom allting med någon som har särskilt kunnande och stor erfarenhet.

– Det besparar oss också många, många timmars jobb med allt inom bokföring, bokslut och rapporter, säger Jan Larsson.

Efterfrågan ökar
Lars-Åke Jönsson är en av de anställda på stöd- och serviceavdelningen som idag hjälper cirka 35 föreningar med just bokföringstjänster. Ytterligare ett 30-tal intresseanmälningar och förfrågningar ligger i pipeline.

– Den här satsningen startade 2013 när vi såg att många föreningar hade problem att hitta en kassör. Bilden är densamma idag och jag tror efterfrågan kommer öka ännu mer framöver, säger han.

I grundpaketet för föreningar ingår löpande bokföring och årsbokslut. Klubben hanterar själv fakturorna, men det som ska bokföras skickas till Lars-Åke och hans kollegor som sedan sorterar, konterar och lägger upp ekonomin enligt idrottens BAS-kontoplan.

Full insyn för föreningen
Bokföringen görs i ett digitalt program (där klubben har full insyn) och vid slutet av året hamnar allt i en bokslutspärm med siffror som är klara att lämna till revisorn, liksom till Skatteverket och kommunen.

– Däremellan hjälper vi till med sådant som kan dyka upp i vardagen. Kassören behöver bara samla in material och skicka till oss, sen gör vi grovjobbet!

– Våra tjänster ger framförallt ordning och reda i ekonomin. När föreningen går in och tittar på siffrorna vet de att allt stämmer – och det är skönt, säger Lars-Åke Jönsson.

Vilka föreningar har råd med det här då, vad kostar det?
– Kostnaden beror på hur mycket hjälp man vill ha, men priserna är rimliga. Och tack vare tidsbesparingen kan kassören lägga kraft på annat så att det slutar med mer plus i klubbkassan.

Läs mer om våra bokföringstjänster här. Där hittar du också kontaktinformation för att ställa en förfrågan och få offert för det ni vill ha hjälp med.

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss