Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Föreläsningar för ännu bättre idrottsprestationer

18 FEB 2019 09:36
Under våren erbjuder SISU Idrottsutbildarna och Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med Göteborgs universitet och Katrinelunds Elitidrottsgymnasium två kostnadsfria föreläsningar om prestationsinriktad idrott.
  • Skapad: 18 FEB 2019 09:36

Vårens föreläsningar handlar träning inom uthållighetsidrotter och om Motivation inom idrotten - ett självbestämmande perspektiv i teori och praktik. De äger rum den 5 mars respektive 9 april.

Föreläsare på nästa föreläsning är Hans-Christer Holmberg. H-C är en man med lång meritlista. Idag är han Professor i Idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, och har sin bas på Nationellt Vintersportcentrum (Swedish Winter Sports Research Centre). Han är också utvecklingschef på Sveriges Olympiska Kommitté. År 2005 doktorerade H-C i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet med avhandlingen ”Physiology of Cross-Country Skiing”. Det är den enda doktorsavhandling som finns om längdskidåkning i världen. Han har även varit utbildningsansvarig och träningschef för Svenska skidförbundet. H-C är utbildad Naprapat och han har läst tränarlinjen på Idrottshögskolan i Stockholm. Han har dessutom utvecklat de fysiska tester som alla idrottare genomgår innan de antas till SOK:s topp- och talangsatsningar.

Under föreläsningen kommer H-C ge exempel på hur de bästa tränar inom olika uthållighetsidrotter och hur det relaterar mot aktuellt forskningsläge.

Läs mer och anmäl dig här senaste den 1 mars.

Den 9 april kommer vi också genomföra en föreläsning om motivation. Föreläsningens titel är ”Motivation inom idrotten - ett självbestämmande perspektiv i teori och praktik” och föreläsare kommer att vara  Magnus Lindwall, Linus Jonsson, Karolina Edler. 

Vad är motivation? Hur blir vi motiverade? Och hur kan vi framkalla motivation? Det är frågor som tränare och aktiva hela tiden brottas med och som behandlas under denna föreläsning. Detta seminarium lyfter hur tränare och coacher inom idrotten kan skapa goda förutsättningar för förändring och utveckling i mötet med idrottare. Dels genom en förståelse för motivation utifrån självbestämmande teorin (Self-Determination Theory, SDT) och genom samtalsmetoden Motiverande samtal (Motivational Interviewing, MI).

Magnus Lindwall är professor i psykologi med inriktning hälsopsykologi vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Förutom motivation inom träning och idrott handlar hans forskning främst om sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa (t.ex. depression, självkänsla och kognition).

Karolina Edler, socionom, arbetar som utbildare i MI och coaching, MI-handledare, författare och coach. Karolina har skrivit böckerna ”Motiverande samtal – handbok för coacher och tränare inom idrotten” och ”Motiverad till träning – med MI som metod”

Linus Jonsson, doktorand, Göteborgs universitet. Linus forskar om hälsopromotion och hur man kan stödja ungdomar till ökad fysisk aktivitet, med särskilt fokus på motivation. 

Magnus, Karolina och Linus har alla medverkat som författare i den nyutgivna boken Motivation inom Träning, Hälsa och Idrott – ett självbestämmandeperspektiv (Lindwall, Stenling, Weman Josefsson, red) som också kommer presenteras och finnas till försäljning under kvällen.

Anmäler dig till den här föreläsningen gör du här.

Båda föreläsningarna kommer att äga rum i A-huset på Pedagogen med starttid klockan 18,00 och sluttid klockan 21.

Skribent: Ola Jodal

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss