Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Fallbyresan - med fokus på att utveckla föreningarnas policy

07 JUN 2018 12:58
Under våren har fem föreningar fått möjlighet att delta i ett projekt tillsammans med Johan Fallby. Johan har en lång bakgrund inom idrotten, dels som elitidrottare men främst som idrottspsykologisk rådgivare och forskare på Halmstad universitet.
  • Skapad: 07 JUN 2018 12:58

Han har bland annat skrivit boken ”Gör det bättre själv om du kan” som har varit en av grundstenarna i vårt samarbete.

Vi har valt att kalla projektet för Fallbyresan, en resa med fokus på att utveckla föreningarnas policy utifrån forskningsbaserad kunskap. Skövde IK, Töreboda IK, Skara HK, Råda BK och Lidköpings FK är de föreningar som deltagit i projektet.

Vad säger forskningen? Vad är en policy? Vad är skillnaden på beteende och egenskaper? Frågorna på första träffen var många och diskussionerna var intensiva. Under en heldag matades deltagarna med nya erfarenheter.

En policy kan vara ett välskrivet dokument med fina ord som ligger på föreningens kansli. Målsättningen på våra träffar har varit att lyfta ut policydokumentet från arkivet och ut på fotbollsplanen, isen eller handbollsplanen. Vad finns det för utgångspunkter i den policyn vi har och hur kan vi förvandla den till kunskaper som vi kan lära ut till klubbens medlemmar? Hur kan föreningen utifrån sina bestämda kunskaper genom beteenden och aktiviteter påvisa sin värdegrund och verksamhetsidé? Detta arbetssätt har varit grunden i Johans föreläsningar.

Under föreläsningarna varvades teori med praktiska metoder. Deltagarna introducerades för minimöten, ett sätt att kommunicera ut policyn genom bestämda beteenden till ledare, utövare och föräldrar.

Utifrån sina nya kunskaper jobbade föreningarna med vad de lärt sig mellan träffarna. Ett enormt engagemang resulterade i både små och stora förändringar. Töreboda IK jobbade bland annat med minimöten hos en föräldragrupp i samband med matcher. Samma pilotlag fick möjlighet att delta på en familjedag där man diskuterade förväntade beteenden i föreningen.

Lidköpings FK arrangerade en stor familjedag där Johan Fallby bland annat föreläste för 200 föräldrar. Föreningen har även intensivt testat på minimöten på en föräldragrupp med lyckat utfall. Framåt planerar man att utöka minimötena till flera lag.

Råda BK planerar att vid sommaravslutningen samla alla sina ungdomsledare och titta på Johans föreläsning på Sport competence samt diskutera beteenden i föreningen. Till hösten planerar de även att starta upp med minimöten.

Skövde IK har skrivit om hela sin policy och planerar att lansera av den till hösten på en förenings -och utbildningsdag. Föreningens målsättning är att även här att starta med minimöten och då utgå från sin nya policy.

Skara HK har jobbat med sin föräldrapolicy och brutit ner den till specifika beteenden för ledare, utövare och föräldrar.

Våren har varit intensiv med många roliga träffar och ett stort driv och engagemang från föreningarna. För föreningarna är detta en start på ett ständigt pågående arbete. Vi kommer att fortsätta med vårt arbete och stötta föreningarna på hemmaplan.  

Hälsningar
Åsa Bogren, Andreas Fäger, Dennis Aronsson och Ingemar Gustavsson 

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss