Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Europeiskt samarbete för hälsa med VGIF/SISU – Street Games i Move Beyond

19 NOV 2019 16:34
Det Europeiska idrottssamarbetet Move Beyond är i full gång och i förra veckan träffades de olika parterna i Manchester, England.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2019 16:34

På agendan: nyanlända som sportorganisatörer – Sveriges bidrag till lättare inkludering.

Tillsammans med Rädda Barnen genomför (VGIF/SISU - Street Games) EU-projektet Move Beyond som leds av den Europeiska organisationen ISCA med stöd av Erasmus Plus. I Move Beyond samarbetar en icke sportorganisation tillsammans med en idrottsorganisation för bättre resultat och integration och i förra veckan träffades alla parter i Manchester, England.

Fyra länder deltar i Move Beyond: Italien, Danmark, England och Sverige där man alla har olika approach på hur samarbete organisationer emellan leder till integration av nyanlända bäst. Sveriges idé är att utbilda nyanlända till att bli ICPA´s (Intercultural Coordinators of Physical Activity) där de nyanlända själva håller i sportaktivitet.

- Vi vill ändra tankesätt, säger Adnan Abdul Ghani ansvarig från Rädda Barnen, oftast vill man hjälpa nyanlända uppifrån och ner där människor själva inte får möjligheten att ta egna initiativ. Nu vänder vi på det – plötsligt är det de nyanlända själva som sitter på kunskap och resurser och går till idrottsföreningar och frågar om samarbete.

- För oss är det oerhört spännande att utveckla detta koncept då vi under flera års tid tack vare integrationssatsningen Street Games har utvecklat ledarskapstrappan i idrottssvaga områden, säger Hanna Johansson ansvarig VGIF/SISU/Street Games, denna möjlighet att internationellt få utveckla idrottsutbildningen samt ge ägandeskap för sport till nyanlända är en unik möjlighet.

Adnan Abdul Ghani och Hanna Johansson presenterade i Manchester, England på torsdagen den 14 november.

Under tre dagar i Manchester presenterade, Hanna Johansson och Adnan Abdul Ghani, hur arbetet fortskrider i Sverige.

- Vi samarbetar tätt med Frölunda Innebandy Integration och Watan Zalmi Cricket Club och fyra ledare därifrån samt Restad Gård och Support Group Network och fyra ledare därifrån vilket är oerhört inspirerande, säger Hanna Johansson och fortsätter;

- Att få utveckla ett koncept såhär på internationell nivå med Rädda Barnen har visat sig vara en oerhört lyckad matchning och vi upptäcker ständigt nya förbättringsmöjligheter i båda organisationerna tack vare samarbetet.

Nästa träff hålls i Sverige i april då man kommer presentera resultatet av satsningen.

Med från VGIF/SISU som arbetar med detta projekt är: Martina Söderbom, Lars Ericson, Bengt Palmer och Beata Gullberg

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss