Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Är Europa redo för oss?

09 MAJ 2018 09:40
Vi gjorde det som vi tyckte var läskigast. Att ställa oss på en scen, spela teater och dansa. För att få bättre självförtroende och självkänsla. För att vinna fler matcher. Och det gjorde vi, Lars Landin.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2018 08:34

Nyligen anordnade VG-idrotten fyra inspirerande och tankeväckande föreläsningar med Lars Landin, kanslichef i Östersund FK. En förening som valt att gå sin egen väg och tänka i nya banor. Ett tanke- och arbetssätt som har tagit dem från division fyra till Europaspel. En resa som få trodde var möjlig att genomföra och som mångt och mycket har handlat om att bygga självförtroende, bryta barriärer och hitta nya vägar.

Rött kort
Östersund som är en ung förening, grundad 1996, ville som många andra föreningar klättra i seriesystemen och bli ett elitlag. De valde att göra en elitsatsning som gick snett och många i styrelsen och spelare valde att lämna föreningen. Det ledde till att föreningen var tvungna att göra en omstart. Kvarvarande i föreningen satte sig ner och funderade på vad de ville, vad de skulle göra och hur de skulle göra det.

Naiva, korkade och galna
De ville fortfarande bli ett topplag i Sverige och även få spela i Europa. För att kunna bli det gällde det att hitta nya vägar och inte göra som andra. De behövde hitta spelare och ledare från hela världen som ville utvecklas och spela för dem. De skulle bygga en förening som alla är stolta över och att använda tiden som spelarna var hos dem på ett bättre sätt.

För att utvecklas som fotbollsspelare, lag och förening ansåg de att de behövde träna på andra arenor än fotbollsplanen. Kultur är ett bra sätt att utbilda människor på så därför valde de att inleda samarbete med musiker, konstnärer, dansare och andra för att lära sig för hur de tränar och arbetar.

Laget skrev ett eget teaterstycke, tränade in det och spela upp det inför publik. Alla var tvungna att vara med, spelare som övriga anställda. Reaktionerna från omgivningen var att de borde träna på fotboll istället. De skrev en bok - Min resa till ÖFK, vilket ledde till att de lärde känna varandra bättre och sammanhållningen i hela föreningen blev starkare.

De har även gjort en modern uppsättning av Svansjön, en musikkonsert och de blev första fotbollsförening som blev HBTQ-certifierade. Nästa projekt är att skriva en musikal och spela upp den tillsammans med Glada Hudik teatern.

Ungdomarna är framtiden
Föreningen har även en sund syn på barn och ungdomars idrottande. De är framtiden och den individuella utvecklingen är viktig. Det är ointressant om man vinner en cup eller serie. Det gäller att få barnen att få ett positivt förhållande till fotboll och hålla dem borta från droger, tobak etc. För varje år föreningen lyckas med det innebär det en enorm samhällsinsats.  

Barnen är även med i föreställningar och projekt som a-lagets spelare genomför. Allt för att skapa sammanhållning och utveckla individer.

En egen väg
Efter den inspirerande föreläsningen är det tydligt att Östersund FK har gått sin egen väg för att locka personer och kapital till dem. De har även en syn på människor som många andra elitföreningar inte har. Där de ger alla en chans, där det är tillåtet att misslyckas och där man ser på vad personen kan istället för vad den inte kan. Nu är frågan om fler föreningar kommer att följa Östersunds exempel och gå sin egen väg?

Text och bild: Jonas Ligården Neijmer

Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss