Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Framtidens idrottsledare utbildades i Vara

03 JUL 2018 13:09
I ett soldränkt Vara gick 28 ungdomar under förra veckan en ledarskapsutbildning. Syftet med veckan var att stärka föreningslivet i Essunga, Grästorp och Vara.
  • Skapad: 03 JUL 2018 13:09

Bakom satsningen stod SISU Idrottsutbildarna, Västra Götalands Idrottsförbund samt Vara Folkhögskola.

Deltagarna bestod främst av tjejer och killar i 16-17 års åldern från olika idrotter men även ett antal ensamkommande killar från Afghanistan deltog i utbildningen. Sammansättningen av gruppen med så olika bakgrunder gav spännande utbyten av erfarenheter och synsätt.

Utbildningsveckan som genomfördes i klassisk miljö på Vara Folkhögskola inleddes med idrottens barn- och ungdomsledarutbildning Plattformen. Utbildningen är första steget för idrottsledare som leder barn och ungdomar mellan 7-15 år. Under två dagar fick deltagarna lära sig mer om ledarskap, värdegrund och barns utveckling för att bli bra och trygga ledare.

Under onsdagen stod två pass på agendan, övningsbank för fysisk träning samt HLR, hjärt- och lungräddning. Deltagarna fick lära sig en rad olika övningar som kan användas för att utveckla de fysiska grundegenskaperna. Därefter fick de lära sig grunderna i hjärt- och lungräddning och hur de ska agera för att öka människors chans att överleva vid bl.a. vid hjärtstopp.  

Hilda Rolfsdotter från EDCS och Anna Olofsson från SISU Idrottsutbildarna och Västra Götalands Idrottsförbund i samspråk om jämställdhet
Hilda Rolfsdotter från EDCS och Anna Olofsson från SISU Idrottsutbildarna och Västra Götalands Idrottsförbund i samspråk om jämställdhet

Veckan fortsatte med en heldag av och med EDCS och Gränsfri lokal utveckling. Temat för dagen var Hur kan vi få en inkluderande verksamhet där alla får vara? I grupper diskuterades bl.a. Vad är diskriminering? Varför jämställdhet mellan män och kvinnor? samt olika normer och hur dessa kan påverka mitt ledarskap, min familj, kollegor m.fl. Hur bemöter jag andra människor och hur uppfattas det när jag pratar med andra människor? En rad olika frågeställningar och begrepp gicks igenom, förklarades och diskuterades av kursdeltagarna.

Veckan avslutades med ett pass utomhuspedagogik där deltagarna fick använda naturen som klassrum. Efter en uppskattad vecka är det nu dags för deltagarna att använda sina nya kunskaper i föreningslivet.

Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss