Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

En riktig idrottare blir inte deprimerad

2017-10-06 11:34
- Min son är ju jag. Han ska få allt jag inte fick och lyckas. Ca 200 elever från Sven Eriksonsgymnasiet i Borås fick i veckan ta del av teaterföreställningen Upp, upp, vi lyfter.
  • Uppdaterad: 2017-10-06 11:41

En föreställning om tankar, beteenden och psykisk ohälsa i syfte att fånga ungdomars intresse, sätta tankar och känslor i rörelse. 

Under föreställningen får vi följa syskonen Lina och Manne, deras familjesituation med föräldrar som pressar dem hårt i träning, skola och vardag. Manne får en hård tackling under en hockeymatch och mår oerhört dåligt efter händelsen, sover mycket och har ständig huvudvärk. Lina konstant tränande, övertränad och vill inte gå till skolan. Hon är den i familjen som bryr sig och ställer frågor medan föräldrarna lever i förnekelse över barnens situation och struntar i att Manne mår så dåligt. De gör allt för han snabbt ska komma tillbaka till ishockeyn, han är ju en talang, ett löfte. Lina måste lyckas i skolan.

Med några omklädningsrumsbänkar på scenen tillsammans med filmer med ögonblickssnabba klipp, pulserande musik förstärkte de budskapet i teatern och fångade publiken. Föreställningen i klassisk miljö på Sagateatern var oerhört tankeväckande, stark och väldigt aktuell.

Efter föreläsningen fick eleverna jobba med frågeställningar utifrån teaterföreställningen.  

Bakgrunden till föreställningen är en undersökning som skolinspektionen gjorde 2014 bland elever på idrottsgymnasier. Den visade på problem med beteende, inkilning och den psykiska hälsan. Det satte fart på tankar om att jobba förebyggande. Riksidrottsförbundet beslutade tillsammans med Skolverket och specialidrottsförbunden att lyfta upp dessa viktiga ämnen.

I år erbjuder Riksidrottsförbundet olika utbildningsinsatser för elitsatsande idrottsungdomar, deras tränare och lärare. Aktiviteter som syftar till att lyfta psykisk ohälsa så att vi pratar mer om problematiken. Utbildningspaket består bland annat av en utbildningswebb, www.vilyfter.se samt ett tryckt handledarmaterial.

Skribent: Jonas Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss