Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Dialog mellan kommuner och idrotten i Fyrbodal

15 NOV 2017 14:57
Kommunerna är på många sätt den viktigaste medspelaren för föreningsidrotten. I onsdags möttes representanter från båda sidor för att prata idrottens framtid i Fyrbodalsområdet.
  • Uppdaterad: 15 NOV 2017 15:03

– Ska det bli verkstad måste vi göra jobbet tillsammans, säger Göran Risp, verksamhetsledare inom Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Idrottens båda stödorganisationer, som företräder och utvecklar föreningar och förbund inom stordistriktet Västra Götaland, hade till onsdagens dialogdag i Uddevalla bjudit in tjänstemän och förtroendevalda med koppling till fritids-, idrotts- och folkhälsofrågor i Fyrbodal. Syftet var att informera om det framtidsarbete som pågår inom svensk idrott samt att resonera kring lokala förutsättningar.

Livslångt idrottande är målet
Träffen samlade totalt 36 representanter från 15 kommuner i distriktets delområde Fyrbodal, från Dals-Ed och Bengtsfors i norr till Stenungsund och Tjörn i söder. Kommunanställda, politiker och idrottens företrädare blandades i grupper där man diskuterade nuläge och möjligheter till fortsatt samverkan. Samtalen utgick från fem ”utvecklingresor” som svensk idrott – inom ramen för förändringsarbetet Strategi 2025 – ska genomföra för att locka ännu fler. På så vis kan man också bidra med ännu mer samhällsnytta.

Kommunerna närvarade med nyckelpersoner på en rad olika positioner. Kommunalråd, ledande politiker och chefer från kultur- och fritid, folkhälsostrateger, anläggningsansvariga, integrationssamordnare, fritids- och föreningskonsulenter...

–    Det är fantastiskt att se så många med imponerande mycket kunskap om frågor som rör idrotten, säger Göran Risp och fortsätter.
–    Strategi 2025 är något som alla våra medlemmar, alltså specialidrottsförbunden, har beslutat. Utvecklingsresorna syftar till att få fler att vilja idrotta länge i sitt liv. Men ska det bli verkstad måste vi göra jobbet tillsammans, säger Risp.

”Idrotten en stor kraft i samhällsbygget”
För att föreningslivet ska kunna göra sin del av jobbet behöver det offentliga ge ett fortsatt starkt stöd till idrotten, bland annat i form av ändamålsenliga idrottsanläggningar och aktivitetsstöd för klubbarnas verksamhet.

Ewy Gahnström (V), kommunalråd i Uddevalla, var nöjd med utfallet av dialogdagen – inte minst för kontakterna över kommungränserna. 
–    Det ger oss chans att både bidra med det vi vet och att dra lärdomar från andra, säger hon.
–    Om vi alla kan samarbeta är idrotten en stor kraft i vårt demokratiska samhällsbygge. Det handlar inte bara om fysisk folkhälsa utan också om sådant ledarskap, glädje och gemenskap.

FAKTA: Fem utvecklingsresor - vägen mot målen Strategi 2025

•    Inkluderande idrott för alla
•    En ny syn på träning och tävling
•    Jämställdhet för en framgångsrik idrott
•    Ett stärkt ledarskap
•    Den moderna föreningen engagerar

Läs mer: www.strategi2025.se

Mer information
Göran Risp, verksamhetsledare Fyrbodal  
Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna E-post: This is a mailto link
Telefon: 070-926 59 58

Presentationer
Dialogdag Strategi 2025
Svensk idrotts fem utvecklingsresor

Filmer
Framtidens idrottsförening
Utmana din förening
Varför jämställdhet

Mentimeter frågor
Fråga 1
Fråga 2
Fråga 3
Fråga 4
Fråga 5
Fråga 6

 

 

Skribent: Magnus Pettersson

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss