Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samsyn Västergötland

Barn- och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Däri grundas satsningen Samsyn Västergötland, som går ut på att barn och ungdomar till och med 15 år ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.
  • Uppdaterad: 02 JUL 2018 11:30

Samsyn Västergötland är en unik satsning där man utgår ifrån att barnen/ungdomarna ska vara i centrum och inte tvingas att välja en idrott. Men med jämna mellanrum kommer det samtal från föräldrar och ledare som berättar om hur olika idrotter konkurrerar med varandra på ett negativt sätt. Det är ingen som vinner på en sådan konkurrens och det är därför som Västergötlands Fotbollförbund, Västergötlands Hand­bollförbund, Västergötlands lshockeyförbund, Västergötlands Innebandyförbund och Bandyförbundet Distrikt Väster­götland har enats om de här riktlinjerna när det gäller säsonger.

Förbunden arbetar och tar gemensamt ansvar för att barn och ungdomar till och med 15 år ska kunna hålla på med fler idrotter samtidigt. I största möjliga mån sak aktiviteter organiseras så att barn och ungdomar inte "tvingas att välja" aktivitet. 

Dilemmat
Det finns barn och ungdomar som bara håller på med en idrott och de måste kunna få träna året om. Cuper ligger ofta på tider som är utanför den egna idrottens "säsong" och då ställer till problem för den andra idrotten.

Rädslan över att tappa träning och att komma efter sätter press på barn så att de har svårt att välja. Det finns därför en stor risk att de tröttnar och känner en press.

Högsäsonger
Fotboll: april - september
Handboll: oktober - mars
Ishockey: oktober - mars
Innebandy/Bandy: oktober - mars

Riktlinjer
1. Man spelar klart sina säsonger

2. Respektive idrott måste få ha träningar "året runt" för de som bara väljer att utöva en idrott

3.Vid cuper och träningar som anordnas när en idrott har "lågsäsong" och krockar med idrott i hög­säsong gäller:
- Cuper: Högsäsongsidrotten har "förtur". Ta hänsyn till att ungdomarna kan hålla på med fler idrotter och kommunicera planeringen med de andra idrotternas ledare,
- Träningar: Ledarna har kännedom om vilka som har annan idrott och visar tydligt att det är helt okej att  träna "högsäsongsidrotten" när det krockar

4. Respektive förbund ska ta upp Samsyns riktlinjer på ledarträffar och se till att ungdomsansvariga och ordförande i föreningarna har god kännedom om Samsyn.

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss