Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Från gammal till ny skateboardpark på Västerby idrottsområde i Götene

Det fanns en gammal och sliten skatebordbana i Götene. Eftersom den inte var åkduglig kom ett medborgarförslag om att rusta upp den.
  • Uppdaterad: 19 JAN 2017 13:47

De gamla brädorna hamnade istället på soptippen. Förslaget ledde till att en helt ny och modern  skateboardpark nu finns på Västerby idrottsområde i Götene. Bland annat med hjälp av 400 000 kronor i anläggningsstöd från Riksidrottsförbundet.

Ett gäng killar och tjejer ville inget annat än att åka skatebord på sin fritid. Problemet var att de inte hade någonstans att åka. Medborgarförslaget ledde till att Stefan Rubach och Catrine Persson i Götene Fritid engagerade sig. De båda arbetar med fritids- och ungdomsverksamheten i kommunen.

-  Ungdomarna drev på, de ville så gärna ha någonstans där de kunde åka. Men att rusta upp den gamla och nedslitna banan var inget bra alternativ, säger Stefan.Stefan och hans kollega tog kontakt med Tibro kommun, där det finns en
skatepark och hittade en mentor som varit ett stort stöd på vägen.

Då återstod att skaffa fram pengar, i storleksordningen runt 2,5 miljoner kronor. En viktig bit i finansieringen var att via Västergötlands Idrottsförbund få anläggningsstöd från Riksidrottsförbundet (RF). Problemet var att det inte fanns någon förening som kunde söka stödet.

- Det här var ju ungdomar helt utan föreningsvana, det enda de var intresserade av var att åka skate, säger Catrine Persson. Ungdomarnas drivkraft har inspirerat oss,
säger Catrine Persson.

Grabbarna och tjejerna insåg att enda chansen att få till den där parken var att bilda en förening samtidigt som Götene kommun bjöd på en styrelseutbildning. Så bildades Götene Brädsportförening. Dennis Mann tog hand om ordförandeklubban.

- Dennis var en av de som låg bakom medborgarförslaget. Precis som de övriga hade Dennis ingen som helst erfarenhet från föreningslivet men med support från oss så tog han sig an uppdraget och har skött det mycket bra, säger Stefan Rubach.

Förutom bidraget från RF ställde Sparbanksstiftelsen upp med 300 000 kronor och kommunen sköt till 1,7 miljoner. Den nybildade föreningen uppvaktade också näringslivet, men där gick det trögt. Kanske var företagarna i Götene brända av den misslyckade satsningen på Medeltidens värld?

I december 2009 kom förslaget. I augusti 2013 invigdes Götene Skatepark under pompa och ståt. Nästan fyra år av mödosamt arbete hade givit resultat.

-  Visst har det varit tungt många gånger, men nu känner vi bara glädje över att vi har lyckats. Ungdomarnas drivkraft har inspirerat oss, säger Catrine Persson.

Många föräldrar tycker att den här satsningen är den bästa som Götene har gjort och ungdomarna njuter av varje sekund de kan använda sin park. Deras strävan
att verkligen lyckas har hela tiden varit drivkraften i projektet tillsammans med uppbackningen från kommunens tjänstemän.

-  Alla som varit inblandade i det här känner en stolthet och glädjen när parken invigdes var helt enorm, säger Stefan Rubach.  

Stefan och Catrine ser i det här projektet en betydelsefull samhällsinvestering.
Glädjen över att ha varit med och stöttat ungdomarna i deras ambitioner att åstadkomma något viktigt och att lära sig arbeta i en förening, kompenserar allt arbete som de har lagt ned.

-  Det har varit en tuff resa sen förslaget kom, men det har varit värt varenda minuts uppoffring, säger Catrine. 

När snön ligger som ett täcke över Götene Skatepark på Västerby är det öde och tomt. Så fort våren kommer lär det bli full fart. Götene har fått en viktig samlingsplats för ungdomar som tidigare stod utanför föreningslivet.

Skribent:
Lennart Persson

Foto:
Adrian Braekke

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 031-726 60 00
Fax: 031-726 60 09
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss