Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Riksidrottsuniversitetet Göteborg

Sedan 2015 är Göteborg med Göteborgs universitet och Chalmers ett av tre svenska Riksidrottsuniversitet (RIU).
  • Uppdaterad: 21 SEP 2017 11:16

Syftet med RIU är att ge elitidrottare möjlighet till ett hållbart elitidrottande där de kan kombinera en elitidrottssatsning på högsta nivå med högre studier och på så sätt redan under karriären förbereda sig för vad som kommer efter elitidrottskarriären.

Dessutom vill idrotten i samverkan med dessa universitet skapa starka kunskapscentra där aktiva, tränare och forskare samverkar i en nära relation för att ta fram och förmedla kunskaper kopplade till idrott.

Vi fokuserar på att ge stöd
Västra Götalands Idrottsförbund (VGIF) arbetar för att skapa en stark elitidrottsmiljö för de elitidrottsstudenter som är knutna till Riksidrottsuniversitetet i Göteborg. Från och med 2016 är fokus i det arbetet att stötta RIU-studenterna med den nödvändiga stödapparaten runt elitidrottssatsningen.

RIU-studenterna har tillgång till Idrottsmedicinsk support hos IFK-kliniken rehab och Capio Lundby närsjukhus.

Fysiken ställer upp på ett fantastiskt sätt för RIU-studenterna och ger dem möjlighet träna på Fysikens alla gym i Göteborg.

RIU-studenterna har också möjlighet att genomföra för deras idrott relevanta tester vid Kunskapscentrum för Hälsa och Prestationsutveckling (KHP) och i samarbete med Katrinelunds elitidrottsgymnasium får de tillgång till expertkunskap inom styrketräning. Från och med vårterminen 2016 erbjuds också studenterna vid Riksidrottsuniversitetet möjlighet att få stöd av idrottspsykologisk rådgivare.  I samarbete med Carl Fhager och Maria Winckler från MAQS Advokatbyrå gavs under 2016-17 också studenterna möjlighet till att utbilda sig inom ämnet entreprenörskap för elitidrottare. Under 2017-18 handlar motsvarande  utbildningstillfällen om idrott och kost.

Läs mer detaljerad information om de olika supportdelarna i menyn till höger.

Över 100 RIU-studenter i Göteborg
Sedan Riksidrottsuniversitet i Göteborg startade sin verksamhet 2015 har antalet elitidrottsstudenter stadigt växt. I slutet av vårterminen 2017 var antalet RIU-studenter uppe i 120 stycken. I samtliga fall har deras nationella förbund intygat att de är på landslagsnivå eller har en klar potential att nå dit.

Sammanlagt representerar de aktiva 25 olika idrotter. Störst är orientering, därefter kommer friidrott och segling. 

Skribent: Ola Jodal

Kontaktperson distrikt

 

Ola Jodal 

Högskola/Universitet
070-926 58 44
ola.jodal(a)vgidrott.se

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss