Hoppa till sidans innehåll

Västra Götalands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i västra Sverige. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Barn- och ungdomsidrott

"Barn- och ungdomsidrott bör utgå ifrån barnets intressen och behov. Leken, glädjen och lusten att röra sig ska sättas i första rummet."

Barn- och ungdomsidrott

  • Uppdaterad: 21 FEB 2017 13:58

En majoritet av barn och ungdomar över sju år i Sverige deltar i organiserad idrottsverksamhet. Det gör idrotten till landets i särklass största fritidsaktivitet. Idrotten spelar därmed en viktig roll i många barns uppväxt och idrottsrörelsen har ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett lämpligt sätt.

I barnidrott är deltagarna, enligt Riksidrottsförbundets definition, mellan sju och tolv år gamla medan ungdomsidrotten sträcker sig till och med 20 år. Västra Götalands Idrottsförbund följer de riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som anges i Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill.

All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv – FN:s barnkonvention. Det innebär bland annat att verksamheten ska utgå ifrån barnets egna uttalade intressen och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första rummet. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten.

Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna arbetar aktivt med etik- och moralfrågor i föreningar och förbund. Vi vill förebygga mobbning och kränkande beteende genom att sätta värderingsfrågor i fokus, skapa och förnya policydokument samt utbilda ledare, aktiva och föräldrar.

Vi samarbetar också med andra organisationer om barns rättigheter inom idrotten – se länkar i rutan till höger.


Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:Västra Götalands Idrottsförbund
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Besöksadress: Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss